Хипократија

О родној равноправности, пре свега у медицинској професији, говориће наше данашње гошће.

Да ли су Она и Он равноправни у друштву - тема је данашње емисије, у којој су гошће две докторке и професорке Медицинског факултета у Београду: Биљана Михаљевић, специјалисткиња за хематологију и директорка Клинике за хематологију, Клиничког центра Србије и Даница Грујичић, специјалисткиња за неурохирургију, шефица катедре за хирургију Медицинског факултета и директорка Центра за неуроонкологију КЦС.  

Ко год говори или пише о родној равноправности, мора признати да су се у последњих шездесет година ствари увелико промениле, што се види и по политичкој и језичкој уљудности, које, поред осталог, налажу да за жену која се бави филозофијом више не кажете да је филозоф већ филозофкиња, док се жена која држи скалпел у руци назива хируршкињом...

Нови називи звуче рогобатно, али то је захтев времена, и последица су постшездесетосмашког феминизма. 

Да ли се може рећи да су жене и мушкарци у делању подједнако слободни? Јесу тамо где одаберу. Данас имамо жене у кокпитима џамбо летелица, видимо их како суде на фудбалским утакмицама и мало недостаје па да се као суткиње појаве у рингу кик-боксера.


Ствари и даље иду набоље, јер је феминизам од покрета постао прихваћена филозофија која је изменила многе друшвене догме и у пракси допринела родној равноправности.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи