Знакови

"Томислав Готовац: Антиципатор криза", Музеј модерне и сувремене умјетности, Ријека

Од краја септембра до краја новембра прошле године, као прва изложба у новом простору Музеја модерне и сувремене умјетности у Ријеци, у Хрватској, организована је велика ретроспективна изложба Томислава Готовца под називом "Антиципатор криза - Куда идемо не питајте". Крајем новембра, представљена је књига "Томислав Готовац: Антиципатор криза", у којој је кроз 12 текстова анализирано комплексно Готовчево уметничко деловање од педесетих година прошлог до прве деценије овог века.

Томислав Готовац представља јединствену појаву на југословенском уметничком простору. У свет уметности улази преко филма и незаобилзног Кино-клуба Загреб. Шездесетих година почиње да ради колаже, а 1967. уписује Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Прекретницу у његовом уметничком обликовању представља учествовање у филму Лазара Стојановића "Пластичн Исус", 1971. Тада почиње да се бави перформансом, коме остаје веран до краја живота 2010. 

Сарадник и на изложби и на публикацији је проф. др Мишко Шуваковић, гост Знакова, с којим ћемо покушати да осветлимо занимљиву личност Томислава Готовца. 

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво