Хипократија

Тема данашње емисије: Дарвинова медицина и зашто тело човека није идеални производ еволуције, већ резултат многих еволуционих компромиса

Гошћа Хипократије је др Ева Камерер, доценткиња  на Одељењу за филозофију, Филозофског факултета у Београду, која се бави филозофијом науке и филозофијом биологије,  као и разумевањем природне селекције, еволуције старења, еволуционог алтруизма и  разликом између нормалног и патолошког у светлу еволуционе историје. У студију ће бити и филозофкиња Јована Николић  из Центра за промоцију науке у Београду.


Дарвиновска медицина је релативно нова дисциплина, у којој се основни принципи еволуционе биологије, пре свега принцип природне селекције, користи да би се објаснило зашто се разбољевамо  и да би се разумеле последице деловања специфичних еволуционих механизама на тело људи. Другим речима, тело је производ еволуционих компромиса, чији је један од најупечатљивијих израза болест. 

Један од примера за то су гојазност и уз њу здравствени проблеми. Они настају зато што наше тело није потуно прилагођено модерном животу и начину исхране, условљених развојем технологије и културом које се брже одвијају  од еволуције. Други пример су чести одбрамбени механизми попут нервне напетости и страха, бола, гађења, повраћања и повишене термпературе: они нису, сами по себи, проблем за човека  већ су покушаји решења његових проблема.
 Основна идеја дарвиновске медицине је да људско тело представља резултат дуготрајне органске еволуције и да оно на себи носи печат несавршености. Међу многим проблемима  несавршености тела су нефунционално слепо црево које због запаљења може угрозити и прекинути свачији живот, а и тесан порођајни канал кроз који глава плода једва пролази. Ове каткад смртоносне проблеме еволуција није решила. Поучан је  и случај тешке и неизлечиве  Хантингтонова болести мозга,  чији је разлог настанка један дефекатан, тј. мутиран али и доминантан ген (свака особа има око 30 000 гена који су упарени - један од мајке, други од оца). Кад се на потомка пренесе тај доминантан, а дефектан ген, од оца, на пример, настаје катастрофална болест. Другим речима, оне особе које имају  једног од родитеља са Хантингтоновом болести, биће жртве развоја  болести у 50 одсто случајева. Знајући да се Хантингтонова болест јавља са константном учесталошћу у популацији људи, очекивали бисмо да је, с обзиром на неизлечивост, она одавно елиминисана путем природне селекције, међутим то се није десило.
Да ли је оболевање од рака у некој суштинској вези са нашом еволуционом прошлошћу? Сматра се да дарвиновска, тј. еволуциона медицина даје битна  објашњења у разматрању разлога карциногенезе, која је једно од питања тематизованих пре свега у научној и практичној медицини. У савременој еволуционој биологији и филозофији биологије, развијена су веома корисна теоријска оруђа која омогућавају нова објашњења настанка болести. Одговор на већину  постављених питања је у чињеници да природна селекција  није планиран нити је у одређеном правцу усмерен процес, који би организам учинио функционално савршеним и здравим. Еволуциона селекција служи максималном размножавању, тј. преношењу гена са једне на следеће генерације, тј. потомство.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи