Ризница

Деспот Стефан Лазаревић и његово време

Деспот Стефан Лазаревић (1377-1427), познат и као Стеван Високи, син је кнеза Лазара, а владао је Србијом са титулом кнеза од 1389. до 1402, а потом, титулом деспота, од 1402. до 1427. У своје време важио је за једног од најбољих витезова (припадао је реду Змаја), војсковођа, вештог владара, доброг законодавца, а његова књижевна дела чине га значајним књижевником средњег века. Његова задужбина манастир Манасија био је место живе културне, преписивачке и књижевне делатности.

Око себе окупља уметнике и интелектуалце из свих крајева земље, као и из иностранства, и бива им потпопра сваке врсте. Доба деспота Стефана Лазаревића важи за време просперитета српске државе. Крајем 1403. и почетком 1404, Београд постаје његова престоница.

У данашњој Ризници, о животу деспота Стефана Лазаревића, његовом времену, делу и заостваштини, говори др Милош Ивановић, научни сарадник, Историјски институт Београд.

Aутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво