Спорови у култури

O књижевним часописима

Без обзира на неповољну материјалну ситуацију, најугледнији часописи који постоје већ више деценија, међу њима и "Летопис Матице српске", најстарији на свету који континуирано излази више од сто година, истрајавају у својој мисији. У данашњој емисији, осим поменутог "Летописа Матице српске", пажњу ћемо посветити и другим угледним часописима: "Градац", "Исидоријана" и "Књижевна историја".

На којим програмским начелима делује њихова активност, какав утицај имају у књижевној јавности, ко су њихови аутори, само су нека од питања која постављамо. Међу њима једно од кључних гласи - да ли се младим писцима отварају странице оваквих часописа и да ли је објављивање у њима нужан услов за улазак у књижевност? Да ли у многим примерима пракса демантује правило? Напослетку, позабавићемо се и референтношћу књижевних часописа у компарацији са научним, с намером да дознамо да ли објављени текстови из науке о књижевности у књижевним часописима могу допринети његовом аутору у напредовању у струци.

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су главни и одговорни уредници часописа: Бранко Кукић ("Градац"), Мирко Магарашевић ("Исидоријана"), Бојан Јовић ("Књижевна историја") и Ђорђе Деспић ("Летопис Матице српске").

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво