Дигиталне иконе

Говорићемо o књизи "Кодирање слободе: Етика и естетика хаковања", ауторке Габријеле Колман (Факултет за медије и комуникације у сарадњи са Мултимедијалним институтом из Загреба, 2015).

Књига нам пружа увид у живот хакерске заједнице, упознаје нас са идејом слободног софтвера и отвореног кôда и разматра хаковање као технички, естетички и морални пројекат који у себи пропитује вредности савременог либерализма.

Ауторка истражује појаву и политички значај слободног софтвера у Сједињеним Државама и Европи, и настоји да осветли етичку позадину хакерске посвећености слободном софтверу, друштвене кôдове којима се хакери воде и политичку борбу кроз коју хакери преиспитују концепте ауторских права и права на интелектуалну својину.

Габријела Колман је антрополошкиња, професорка и истраживачица у области етике компјутерског хаковања. Предаје на Катедри за научну и технолошку писменост на Универзитету McGill.

Саговорник уреднице и водитељке Тамаре Вученовић је Владан Јолер, шеф катедре за нове медије на Ликовној академији у Новом Саду и директор Share фондације.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се