Знакови

Јеша Денегри "Модернизам / Авангарда", "Послератни модернизам / Неоавангарде / Постмодернизам", Службени гласник, Београд.

Колекција "Уметност у теорији и историји" београдског Службеног гласника постаје све респектабилнија библиотека теорије и историје уметности. Прошле суботе, представљена је књига "Једноипооки стрелац" Бенедикта Лившица, а у овој емисији осврнућемо се на две књиге проф. др Јеше Денегрија објављене у овој библиотеци - "Модернизам / Авангарда" и "Послератни модернизам / Неоавангарде / Постмодернизам".

Књига "Модернизам / Авангарда" с поднасловом "Огледи о међуратном модернизму и историјским авангардама на југословенском простору" садржи 40 текстова различитих стилова и обима, од исцрпних студија за специјалистичке стручне публикације до предговора за каталоге изложби и осврта у часописима, којима су фокусиране и личности и појаве (као што су: Сава Шумановић, Петар Добровић, Игњат Јоб, Иван Табаковић, Марко Челебоновић, Милена Павловић Барили, часописи "Зенит" Љубомира Мицића и "Дада Танк" Драгана Алексића) у периоду од почетка века до почетка Другог светског рата.

Књига "Послератни модернизам / Неоавангарде / Постмодернизам", с поднасловом "Огледи о југословенском уметничкоом простору" представља наставак претходне, и по концепцији и по временском оквиру (обухваћен је период од 1950. до 1990). Идентичном методологијом Јеша Денегри је обрадио најзначајније личности и појаве бурних послератних деценија, од Ивана Табаковића, Петра Лубарде и Миће Поповића, до носилаца сасвим нових тенденција седамдесетих и осамдесетих, попут Дамњана, Марине Абрамовић, Раше Тодосијевића, Неша Париповић, Мрђана Бајића, Милете Продановића, групе Irwin.

Гост Знакова биће проф. др Јеша Денегри.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво