Спорови у култури

Конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката из области савременог стваралаштва

У оквиру Конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката из области савременог стваралаштва имамо и област издаваштва, а под посебном ставком и подршку капиталним делима која се објављују на српском из области културе и вредна дела из области домаће и преводне књижевности.

Дугогодишња пракса нас учи да су многа капитална дела препозната, док друга, такозвана гранична, нису ушла ни у категорију капиталних, ни у категорију вредних и пренебрегнута су. Због недефинисаног појма шта се под капиталним делом подразумева, и комисија често бива у дилеми. Да ли у обзир долазе само критичка издања домаћих писаца? И док на државном нивоу имамо институт подршке капиталним делима, на нивоу града Београда та пракса изостаје. Сећамо се и времена када је другачије било, али важно је рећи да Град Београд подржава књижевно стваралаштво и преводилаштво.

О овим темама, ауторка и уредница Мелиха Правдић разговара са прошлогодишњим председником Комисије за област књижевности Министарства културе Драганом Мраовићем, саветником Секретаријта за културу Града Београда Јованом Јовановићем и Наташом Марковић, издавачем.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво