Сезона 2017/18 директних радијских преноса из Метрополитен опере у Њујорку, на таласима Радио Београда 2 и 3

Гаетанo Доницети: ЉУБАВНИ НАПИТАК

У суботу, 10. фебуара, од 18 сати, настављамо низ наших директних преноса из Метрополитена Доницетијевим остварењем „Љубавни напитак”.

 

Ова популарна комична опера у два чина - мелодрама ђокозо - како стоји у поднаслову, премијерно изведена у Милану 1832, била је једно од најприсутнијих дела на репертоару италијанских оперских кућа у наредних 15-ак година, а до данас је остала једна од најпопуларнијих комедија. Доницети ју је компоновао недуго пошто је постигао међународну славу, а њен успех вероватно је последица његовог генијалног потеза - остварио је, наиме, приметну разлику у односу на остале комедије епохе тиме што је прожео музику и хуманост. Чак и у најдуховитијим нумерама ове комедије која је заправо романса, не губимо из вида праве, људске особине ликова, што говори и о Доницетијевом смислу за њихову карактеризацију. Лик Неморина је, на пример, често игран у буфо стилу, али у његовом карактеру има толико тога поетског и сањалачког. Адина, с друге стране, богата девојка коју Неморино испрва неутешно воли, јесте успешна власница имања, образована, паметна и поуздана, што су особине које је издвајају од уобичајених белканто сопранских улога празноглавих лепотица.
Љубавни напитак се и музиком издваја у свом жанру - то је свакако врхунац белканто стила уз неодољиву комбинацију једноставних строфичних песама, разрађених ансамбала и солистичких арија непатворене лепоте.

Овај пренос одликује неколико дебија. Јужноафрички сопран Прити Јенде по први пут на сцени Метрополитена пева улогу Адине, коју је већ тумачила у Скали и Ковент Гардену. 

У улози Неморина слушаћемо Метову звезду, тенора Метјуа Поленцанија, који је исту ролу тумачио од премијере ове продукције на отварању сезоне 2012. Иначе је наступио у преко 350 извођења на сцени Мета, певајући преко 35 улога.
Италијански бас Илдебрандо Д'Арканђело тумачи Дулкамару, лажног доктора који ће Неморину продати тобожњи љубавни напитак. Д'Арканђело је на сцени Мета дебитовао још 1994.
Још један италијански певач, баритон Давиде Лућано по први пут наступа у радијском преносу. Пева улогу наредника Белкореа, а ово му је и прва сезона у Метрополитену. Члан је Немачке опере у Берлину.
Хором и оркестром руководи млади венецуелански диригент Доминго Хиндојан, који такође дебитује у радијском преносу, а на сцени Мета се први пут појавио ове сезоне управо диригујући Љубавни напитак. Исту оперу је дириговао и у Берлинској државној опери. Наредне године постаће главни гостујући диригент СО Пољског националног радија.

Ево о чему се ради у либрету чији је аутор чувени Феличе Романи, према француском оригиналу Ежена Скриба: Једноставни сеоски момак Неморино потајно је заљубљен у богату, паметну и начитану Адину, али га она убеђује да с њом само губи време. Тада се појављује наводни др Дулкамара и продаје Неморину љубавни напитак, тачније флашу бордоа која га охрабрује да према Адини примени другу тактику - да је игнорише и глуми незаинтересованост. Схвативши да јој се то нимало не допада, каприциозна девојка истог часа прихвата да се уда за поручника Белкореа како би казнила Неморина. Младић је моли да ипак сачека један дан - према речима шарлатана Дулкамаре толико времена је потребно да би љубавни напитак почео да делује.
Неморино потом одлучује да убрза ефекте напитка тако што ће купити још једну боцу. Међутим, пошто нема довољно пара пријављује се као добровољац у Белкореову чету где му је загарантована плата. У међувремену, сеоске девојке су чуле да је Неморинов богати ујак умро и оставио му наследство. Изненадно интересовање девојака младић тумачи као последицу деловања напитка. А Адина, схвативши своја права осећања према Неморину откупљује његов регрутски уговор и признаје му да га воли.

У паузи ћемо директно преносити и разговоре које ће са протагонистима водити Сузана Филипс, видети у каквој су вези Доницетијева опера и покрет за уједињење Италије, као и најавити наредни пренос.

Уреднице и водитељке су Маја Чоловић-Васић и Горица Пилиповић.

Фото: Karen Almond / Metropolitan opera 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се