Хипократија

Тема „Хипократије" биће: Грип, зашто се сваке године поново јавља и због чега није могуће направити универзалну вакцину која би помогла да га се заувек решимо.

Гошће емисије долазе из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут": специјалисткиња за епидемиологију, прим. др Виолета Ракић, мр. сц. мед и др Милунка Милинковић. Обе докторке су у Одељењу за епидемиолошки надзор Центра за превенцију и контролу болести. 

Нема тог насељеног места у свету где се вируси прехладе неће сваке године увући у школе, надлештва и у све затворене просторије. Одатле не излазе док не изазову углавном благе инфекције грла и плућа, па макар оне трајале само неколико дана. Али, прехладе су, у суштини, безопасне епизоде вирусних инвазија које се после неколико дана брзо заборављају. Грип је нешто друго: он је озбиљна вирусна болест због које сваке године у свету умире на стотине хиљада, већином старих људи, али и деце. У Европи и у обе Америке, називају га инфлуенцом, што је средњовековни астролошки термин, који је говорио о утицају (influentia) звезда на човека и на његов кратак живот под капом небеском.

Иако већина здравих људи са лакоћом преболева грип и то по више пута током живота, дешава се да епидемија неким врло вирулентним сојем грипа надвлада имунитет, те остаје упамћена као катастрофа. У Француској је 1918. године, у време Првог светског рата, харао грип убијајући у рововима младе и физички јаке војнике. У току следеће две године, најмање 20 милиона људи изгубило је главу због епидемије грипа.
У некадашњој Југославија, од грипа је 2000. умрло 197 особа, пропорционално највише у Европи, и поред вакцине које је било на претек, али је нико није хтео. Насупрот томе, током зиме 2006/2007. године грипа нигде није било све до Светог Саве. Током зиме 2008, у новембру и почетком децембра, није било вакцине, а кад је пристигла, остала је неупотребљена. Срећом, грип се није појавио, време се није разликовало од јесењег, као и ових дана, а ни наше старомодно поимање ствари није се променило.
Сви заборављамо да вакцина не лечи, већ је део превентиве у спречавању озбиљних проблема, који лако настају кад год вирус наиђе на старе и болесне и на децу. Светска здравствена организација (СЗО) препоручујe вакцинацију свих беба старијих од 59 недеља, јер је статистика показала да је вирус за њих често смртоносан.
Како грип достиже врх преваленције (укупан број болесника у одређеној популацији у одређено време) током зиме, а вируси сваке године мутирају, СЗО одређује за које ће се сојева вируса правити вакцина.
Еволуција фаворизује нисковирулентне сојеве грипа, јер они не убијају, сви учесници игре природе су живи, укључујући и вирусе, сви се размножавају и даље преносе генетички материјал. Вирусу се више исплати мања вирулентност јер, не убијајући свог домаћина, чува базу из које се шири. То еволуција воли. Али она не воли птичји грип зато што је често смртоносан. Он убија човека који му је, додуше, под присилом домаћин, а нема од тога користи. Што је најгоре, домаћиновом смрти, он сам постаје бескућник и престаје да се размножава, те не преноси генетички материјал на нове генерације.
Најједноставније заштитне мере, које би преко свих медија могли пропагирати институције и људи задужени за бригу о народном здрављу, донеле би само добро. Вакцинисање, чиста вода, редовно прање руку, избегавање чачкања носа и непрекидног руковања, остајање у кући за време респираторне болести, секс са провереним, тј. здравим особама, нису спектакуларни подухвати, али су одлични за кратку превенцију епидемија, а еволуциони добитак у свему томе био би додатни бонус.

О типовима и сојевима вируса, вакцинама и вероватноћи пандемије грипа У Хипократији ће говорити наше уважене гошће из редова набољих познавалаца грипа и сличних вирусних инфекција.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара