Спорови у култури

О језицима који се могу користити у парламентарним дебатама

Иако је у скупштинском раду дозвољена употреба језика националних мањина, у Скупштини Србије чује се само српски језик. Очигледно је да је то слободан избор посланика, представника партија националних мањина. Било је и примера када су се посланици из ромских партија понекад обраћали на ромском језику - тада су ангажовани преводиоци.

Шта је предвиђено Законом када је реч о употреби мањинских језика? Да ли се то односи само на оне мањинске заједнице које чине два посто укупног становништва у Србији?  Искуство Европског парламента  нас учи да се у њиховом раду могу користити 24 званична језика Европске уније. А чему нас учи Европска повеља о регионалним или мањинским језицима коју смо ратификовали?

Колико је у случају коришћења мањинских језика у Народној скупштини Србије легислатива обавезујућа; колико је употреба језика на ком ћа се посланик обраћати индивидуална одлука - једно је од питања које ћемо поставити у данашњој емисији. Такође ћемо се позабавити и питањем о техничкој страни ствари - са колико труда и средстава се мора ући и у обезбеђивање квалитетног тима стручних преводилаца.

Гости ауторке и уреднице емисије Мелихе Правдић су Драгољуб Ацковић, заменик директора канцеларије за људска и мањинска права, Драган Драгојловић, књижевник и министар вера (1991-1997) и Милош Ковачевић, редовни професор Филозофског факултета у Београду.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво