Речено и прећутано

"Чорба" у Андрићграду

Када је Боб Дилан пре две године добио Нобелову награду за књижевност, Њујорк тајмс је написао да је одлука Нобеловог комитета "шокантна". Амерички културни естаблишмент је био збуњен и затечен а многи су одлуку назвали "срамотном".

Слично је, прошле недеље, било код нас када је саопштено да је Бора Ђорђевић добио Андрићеву награду. Према тој аналогији, у праву је његов рецензент, академик, који тврди да се Бора Ђорђевић на енглеском каже Боб Дилан а Дилан на српском Ђорђевић.

Дилану су и скептици накнадно признали да ако књижевност нешто мора да ради то је да допре до читалаца и слушалаца, а "Боб је савршен пример за то". Култура рокенрола тако је и дефинитивно искочила из субверзивног клишеа и легитимисала се на путу ка "меjнстрим" вредностима ма колико је то коштало. Неспорно је такође да се ниједан културни феномен двадесетог века није тако дубоко "инфилтрирао у све поре савременог друштва". Па и нашег.

Отуда се отвара питање где је рокенрол култура данас, шта су њене тековине и шта им је судбина - "маргина" или "лектира". О томе, за Речено и прећутано говоре Мома Рајин, теоретичар културе и музички критичар и Горан Скробоња, писац и издавач.

Уредник и водитељ емисије је Радован Пантовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара