Соларис

Тема емисије: Опроштај од Урсуле Легвин

Саговорници: проф. др Зоран Живковић, писац и професор Филолошког факултета у Београду и др Милан М. Ћирковић, научни саветник Астрономске опсерваторије Београд и сарадник Института за будућност човечанства у Оксфорду (Велика Британија) 

У понедељак, 22. јануара, преминула је Урсула Легвин, последња међу великанима научне фантастике двадесетог века, ауторка чија су дубока размишљања и маштовити светови креације умногоме утицали на генерације писаца и истраживача, оставивши неизбрисив траг у општој и популарној култури.

Далеко надишавши све жаровске одреднице и оквире, дела Урсуле Легвин дотакла су се многих кључних филозофских и цивилизацијских тема, међу којима се нарочито истичу питања односа према сазнању и истраживању, упознавања других и другачијих, узајамног огледања културних специфичности и културних универзалности, као и свепрожимајуће органске повезаности стварних и могућих екосистемâ. 

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Владимир Пенђер
Аутор емисије: Срђа Јанковић

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво