Ризница

Срби и крсташи

Крсташки ратови били су свети ратови у којима су учествовали претежно витезови из Француске и Светог римског царства. Вођени за ослобођење Христовог гроба у Јерусалиму,  имали су за циљ да се овај свети град врати под контролу хришћана и трајали су око 200 година.

У данашњој Ризници, о узроцима и настанку крсташке војске, о путевима којима су се крсташи кретали нашим просторима, о првом историјски посведоченом контакту крсташа са неким српским владаром - краљем Бодином у Скадру (у време Првог крсташког рата 1096-1099), сусрету Фридриха Првог Барбаросе током Трећег крсташког рата (1189-1192) и великог жупана Стефане Немање у Нишу - граду који је српски владар желео да претвори у нову престоницу -  и о чему су се они тамо договорили, о томе да ли је било Срба у редовима крсташа и зашто су крсташки ратови значајни за историју Србије - говори др Александар Узелац, Историјски институт у Београду.

Aуторка и водитељка емисије је Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво