Спорови у култури

Будућност признања за врхунски допринос

Зашто је институција посебног признања уметницима за врхунски допринос националној култури и културама националних мањина, од свог настанка па кроз године примене, изазивала различите коментаре па често и неугодне, прилика је да расправимо у моменту када се и у јавности то питање поново покреће. Министарство културе и информисања, у сарадњи са Заводом за проучавање културног развитка, тиме се такође бави.
Основно питање се односи на дефинисање својства института овакве награде - да ли је реч о социјалном давању уметницима чије су пензије мале, или је реч о награди којом се валоризује њихов претходни рад? Притом би се морало повести рачуна и о критеријумима и тачно одредити номенклатуру занимања у култури чији носиоци могу постати добитници награде за врхунски допринос.

Гости уреднице Мелихе Правдић су Владимир Недељковић (Министарство културе), Милета Продановић (Национални савет културе) и Љиљана Ђурић, дугогодишња председавајућа Координационог одбора репрезентативних уметничких удружења.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво