Антикотека

Једна од важних музичких форми која је дала велики замах развоју италијанске музике у доба ренесансе, била је фротола и њој је посвећена данашња емисија.

Мада је реч о жанру популарне музике, у фротоли се крију клице многих поступака који ће постати значајни и чак кључни за епоху барока. Овај световни музички облик најчешће љубавног садржаја, карактеристичан је за крај 15. и почетак 16. века у Италији, и то за њене северне крајеве - за Милано, Верону, Ферару, Венецију и нарочито Мантову, где су на двору Гонзага радили највећи мајстори ове значајне вокално-инструменталне форме.

У рубрици Антикоскоп говоримо о историјски значајном подухвату једног од највећих уметника у свету ране музике, белгијског контратенора и диригента Ренеа Јакобса, који је 2013. године свету понудио специфичано тумачење Пасије по Матеју Јохана Себастијана Баха. Он је пожелео да реконструише искуство које су слушаоци у цркви Светог Томе у Лајпцигу имали у Бахово време и 2013. године је остварио једно од најузбудљивијих извођења ове чувене композиције, које је објавила дискографска кућа Harmonija mundi.

Емисију уређује и води Бојана Жижић.
 

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво