Од злата јабука

Мистериозна Девета књига


Пролећа 2017. Народна библиотека Србије је објавила девети том „Народних игара", чиме је заокружено капитално дело Данице и Љубице Јанковић, првих жена које су се у Србији бавиле етномузикологијом и етнокореологијом.
Рад на проучавању традиционалног народног плеса сестре Јанковић су започеле тридесетих година 20. века, и до 1952. заједно су објавиле седам томова "Народних игара".

Након смрти Данице (1960), Љубица је сама наставила рад на грађи коју су заједно прикупљале. Године 1964. изашла је осма књига, а био је припремљен за штампу и рукопис девете књиге, која међутим неће угледати светлост дана ни за Љубичина живота.

Када је Љубица преминула (1974), заоставштина сестара Јанковић је тестаментом припала Народној библиотеци Србије, у којој је установљен њихов Легат. Како је изричита жеља Љубице била да се грађа из њихове заоставштине не објављује 40 година од тренутка њене смрти, ова богата колекција је дуго остала ван домашаја јавности.

О Деветој књизи, Легату сестара Јанковић и пригодним темама, разговарали смо са приређивачем књиге, библиотекаром Велибором Прелићем.

Аутор и водитељ: Марија Витас

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво