Спорови у култури

Историја и фикција

И док је Небојша Јовановић књигом "Historia Vulgata" свој књижевни кредо препустио историјском преиспитивању па се тако умногоме одређивао и према миту, Душко Лопандић је у "Летопису Великих Жупана", а како то примећује његов рецензент, учинио синтезу стварног и створеног и тиме у књижевну форму уметнуо и елементе популарног начина казивања. Колико је познавање политичке и културне историје обојице аутора допринело литераризацији историјског као нужног предуслова за настајање оваквих дела, у данашњој емисији биће прокоментарисано.

Однос између историографије и фикције одувек је тема која заокупља тумаче књижевних дела. Шта, на пример, значи покушај представљања прошлости у фикцији или у историји? Шта о томе кажу постмодернисти? Када је, пак, реч о детаљима у историјском роману, упитаћемо се да ли су они заиста у сврси постизања утиска о историјској вредности, па је тако њихова истинитост и тачност поприлично, или готово сасвим, небитна. Да ли је писцима дозвољено поигравање са историјском чињеницом?

У данашњој емисији гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су историчар Небојша Јовановић,  амбасадор Душко Лопандић и издавач Станка Јанковић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво