Пут свиле

Нова година на Путу свиле

Највећи део света вечерас дочекује Нову годину.

Међутим, не сви. Овај празник се у Керали прославља 14. априла, дан раније у индијским државама Андра Прадеш и Бенгал, а 10. марта у Кашмиру. 21. марта слави се непалска Нова година, истог дана када у Ирану почиње двонедељно празновање Норуза, Нове године по зороастријанској традицији. Почетак Кинеске нове године пак нема фиксиран датум у западњачком календару, јер се израчунава на основу лунарног календара - Празник пролећа у Кини, наиме, почиње да се обележвава 23. дана у последњем месецу старе године, који Западњаци бележе између краја јануара и средине фебруара.

Данашње, празнично издање Пута свиле посветили смо прослављању Нове године у највећим културама дуж традиционалног Пута свиле - Индији, Кини и Ирану. Обичаје везане уз ове светковине пратиће музика Субе Лакшми, Кајхана Калхора, Рави Кирана, Хосеина Ализадеа, групе Maharaja и ансамбала традиционалне музике из кантонске и сечуанске области.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво