Спорови у култури

О лекторатима за српски језик, зашто се гасе, ко је за њихов опстанак одговоран

Више него алармантно је стање у вези са опстанком лектората за српски, а у ситуацији када данас Хрватска има више од шездесет својих, Словенија више од педесет, док Србија свега двадесет. На универзитетима у свету где се изучава србистика често имамо  неповољну ситуацију јер се националне филологије у њиховој засебности занемарују, а на сцену ступа "заједнички" БХС језик. Зашто се гасе лекторати за српски, ко је одговоран за њихов опстанак - a кад једна држава изгуби лекторат, питање је да ли ће икад успети да га поново успостави.
Као посебна област отвара се и могућност учења српског као страног на Филолошком факултету у Београду и Филозофском факултету у Новом Саду, али поставља се и питање о стипендирању страних студената. Ко о томе треба да брине?
С обзиром да ће Београд у 2018. бити домаћин Светског конгреса слависта, надајмо се да ће се о свим овим питањима повести рачуна.

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су професори Филолошког факултета у Београду Вељко Брборић и Весна Крајишник, Милка Андрић из Министарства просвете науке и технолошког развоја, а наш гост је и министар културе и инфомисања Владан Вукосављевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво