Речено и прећутано

Чврста рука Путинове меке моћи

Једина позната слабoст Владимира Путина је она према Достојевском али и она му иде у прилог. Велики писац је сматрао да је "руска душа потчињена империјалном ауторитету" у који се одозго слива божанско провиђење намењено "благословеном народу". У "утопијском свету" Достојевског руски лидери владали би са "најчистијим намерама" вођени љубављу и несебичним милосрђем.

Реални свет политике је нешто друго, међутим руска приврженост "снажним вођама" постала је својеврстан историјски образац. За народну традицију он је толико снажан и толико пута потврђен да не оставља ни најмању резерву: "владар Русије једноставно мора да буде ауторитаран".

С друге стране, ауторитаризам је у савременом свету анахрон, склон деградацији и друштвеној регресији. Важи ли све ово и у савременој Русији у којој већ осамнаест година суверено и легитимно влада "Волођа Путин", човек који је прошле недеље најавио кандидатуру за још један шестогодишњи мандат?

О изворима његове политичке моћи, "ауторитаризму", профилу и будућности владавине, за Речено и прећутано говоре Синиша Љепојевић, публициста и аналитичар и Ненад Шебек, директор "Хајнрих Бел фондације" у Београду и бивши Би-Би-Си-јев дописник из Москве.

Насловна страна: Владимир Путин

Емисију уређује и води Радован Пантовић.

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се