Агора

О немачкој политичкој култури

Немачка доминира Европом, не само зато што је економски веома снажна већ и због особене политичке културе. Грaђани своје наде полажу више у јаку државу него у појединца. Недавно преминули историчар Ханс Улрих Велер открио је да је жеља за социјалном монархијом већ постојала у Немачкој 19. века.

У књизи "Дуг пут на Запад", аутор Хајнрих Август Винклер пише: "Немачка није толико Запад, као што је то била 1989. године. Ова чињеница није нужно лоша, будући да Запад по себи, није више онолико хомоген колико је то био 1989. године. Онолико дуго колико темељи - слобода, мирољубивост, демократија, уставна држава, социјално-тржишна економија - остану недирнути, Немачка такође има право на свој особени пут унутар ЕУ и НАТО. Можда револуционари из 1989. године нису имали много од ових исхода на уму. Али они нису само уклонили Источну Немачку са мапа, они су променили Немачку у целини."

О немачкој политичкој култури говоре: Јелена Волић, сарадница Београдског фонда за политичку изузетност и Деспот Ковачевић, докторанд на Факултету политичких наука у Београду. 

Емисију уређује и води Снежана Бићанин.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво