Знакови

Јеша Денегри "Послератни модернизам / неоавангарде / постмодернизам", Службени гласник, Београд

Као наставак књиге "Модернизам / авангарда", објављене 2012, Службени гласник је ове године публиковао "Послератни модернизам / неоавангарде / постмодернизам", у којој су објављени текстови др Јеше Денгрија о уметничким појавама у Србији и Југославији после Другог светског рата. Текстови у овој књизи разматрају најзначајније и појаве и појединце који су стварали југословенску уметност од 1945. до краја осамдесетих, краја државе, пролазећи развојни пут од социјалистичког реализма и модернизма, преко неоавангарди и нове уметничке праксе седамдесетих, до индивидуализама карактеристичних за уметност после осамдесете.

Професор Денегри у овим текстовима разматра уметничка догађања унутар „југословенског уметничког простора", чиме подржава чињеницу да је у време постојања државе Југославије постојао и функционисао заједнички и децентрализовани простор одвијања уметничког живота, у којем су својим доприносима у различитим стилским и медијским подручјима учествовали припадници више генерација уметника.

Јеша Денгри је завршио историју уметности на Филозофском факултету у Београду, где је и докторирао. Од 1965. до 1991. био је кустос Музеја савремене уметности, а потом, до 2007, професор на Катедри за историју уметности Филозофског факултета у Београду. Објавио је бројне књиге, а аутор је преко 3000 теоријских текстова.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се