Ризница

Двеста педесет година од рођења Филипа Вишњића

Зиму 1815. године Вук Караџић је провео скупљајући песме у Срему. Захваљујући гостопримству архимандрита манастира Шишатовца Лукијана Мушицког, Вук је најпре записивао песме од Тешана Подруговића. Али, када се испред Васкрса у Србији диже буна на Турке, Подруговић оде у борбу и Вук се тако заинтересује за слепог Филипа Вишњића, за кога је чуо да зна лепе песме, посебно о Крађорђевом времену, па га из Грка, где је овај живео, позва у Шишатовац.

Од Филипа Вишњића, Вук је записао укупно 17 песама - 13 оргиналних, тематизованих око Првог српског устанка и 4 прерађене старије песме (две о Светом Сави, Смрт Марка Краљевића, Бајо Пивљанин и бег Љубовић).

У данашњој Ризници, о Филипу Вишњићу, а поводом 250 година од рођења (1767-1834), о слепом гуслару, песнику народног памћења, српском Хомеру, његовом животу и делу, разговарамо са др Бранком Златковићем, вишим научним сарадником Института за књижевност и уметност у Београду.

Aутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара