Хипократија

Тема данашње емисије: Палијативна медицина и њени спори али у добро усмерени кораци у Србији


Гост емисије је мастер психологије Петар Јекнић, психотерапеут у Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи, посебно у Јединици за палијативну медицину исте болнице.

Палијативна заштита је пре свега медицинска, али и психолошка и социјална, бесплатна је и намењена болесницима са неизлечивим, претежно малигним болестима, код којих је завршено активно медикаментозно лечење, осим аналгетичног. Болесници на палијативном третману пред собом немају дуг живот, чега су и они и њихови ближњи свесни. Циљ палијативне мeдицине је смањење физичке и духовне патње, а никако одлагање смрти нити скраћење живота, тј. еутаназија. Веће болнице у богатом свету које имају више од 100 болесничких кртевета обично нуде палијативне услуге које пружају посебне групе лекара и психолога, као и помоћни медицински персонал.
У Србији нема већих специјализованих установа за збрињавање терминално оболелих. КБЦ Звездара од 2015. године има одељење за палијативни третман са 30 кревета. По препорукама Министараства здравља Републике Србије, дужина хоспитализације на том одељењу износи 14 дана. Установа Белхоспис у Београду има традицију од 2004. године и представља добротворну непрофитну организацију. У Специјалној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи већ годинама функционише Јединаца за палијативну медицину, у којој као психотерапеут ради наш данашњи гост - г. Петар Јекнић, који ће нам говорити о законској регулативи у вези с палијативним збрињавањем и о стратегији његовог даљег развоја.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво