Речено и прећутано

Балкан као геополитички феномен некад и сад

Мирослав Крлежа је једном давно, половином прошлог века, закључио да Балкан почиње "одмах ту испод терасе загребачке Еспланаде". Мислио је при том, мање на географију, више на политику. На "балканску крчму", "буре барута", "линију раздвајања", могуће и на "барбарогенија". У сваком случају и у сваком погледу, Балкан је био и остао вишезначан појам.

На земљи "крви и меда", на шта нас упућује турска етимологија речи Балкан, вековима су се делили Исток и Запад. Укрштали су се интереси, путеви, културе, религије и империје. Балкан је свима стајао на путу и није имао мира.

На Балкану се данас поново искушава осетљивост политике на географију. Геополитика као модерна дисциплина настоји да објасни зашто је то тако и зашто је овај простор постао зона хроничног спорења, нестабилности и ризика. Она се углавном позива на "вишак историје" који оптерећује све Балканце, а актуелне флоскуле о "две столице", "линији ватре" и сличне, дају јој за право.

Може ли геополитика расветлити порекло балканских сукоба и указати на безбедне и проспетритетне путеве будућности, за Речено и прећутано говоре Срђа Трифковић, професор Унивезитета у Бањалуци и уредник у америчком магазину "Крониклс" и Милан Милошевић, аналитичар и новинар магазина "Време".

Емисију уређује и води Радован Пантовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво