Читач

Из садржаја данашње емисије:

Представљамо роман немачког писца Клеменса Мајера (1977) "Туцање камена", у издању нове издавачке куће Радни сто. Мајер је књижевну јавност освојио већ првим романом "Док смо сањали"(2006), док је збирка прича "Ноћ, светла" проглашена најбољом књигом Лајпцишког сајма књига 2008.
Роман "Туцање камена" овенчан је 2014. наградом града Бремена и исте године се нашао у ужем избору за Немачку књижевну награду. Роман је био номинован и за међународну награду "Мен Букер" 2017. Најновија књига Клеменса Мајера, "Тихи трабанти", недавно се појавила у издавачкој кући С.Фишер.
Како је критика приметила, роман Клеменса Мајера "Туцање камена" је књига о тамној страни наше садашњице, написана брутално, директно, дирљиво и безобразно. Гости у емисији Читач су преводилац Бојана Денић и драматург, филмски и књижевни критичар Иван Велисављевић.

Георг Хајм, један од највећих немачких песника, својим делом снажно је обележио дух Европе у првим деценијама двадесетог века. Гласник претећег града и апокалиптичних визија снажне експресивности и хипнотичке симболике, Хајм је наш савременик, иако је далеке 1912. нестао у водама залеђеног Хавела, у двадесет петој години живота.
По Марселу Рајху Рајницком, нестао је управо онда када је био на прагу да постане највећи немачки песник модерних времена. О Гергу Хајму говори есејиста и преводилац Бојан Белић.

Препоручујемо за читање роман Жоела Дикера "Књига о Балтиморцима". Први роман Жоела Дикера, "Истина о случају Харија Кеберта", добио је велику награду Француске академије и Гонкурову награду гимназијалаца, a роман је преведен на преко четрдесет језика. О "Књизи о Балтиморцима", трећем роману Жоела Дикера, говоре: уредница у Лагуни Ивана Мисирлић-Бигард и писац Горан Скробоња.

Емисију Читач уређује и води Драгана Ковачевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво