Спорови у култури

Транзиција и културно памћење, српско-хрватски односи

Шта је урађено током трогодишњих истраживања у хрватско-српским односима - тема је Зборника који је недавно објављен, а поводом завршетка великог посла којим је руководио Душан Маринковић, проф. србистике на Филозофском факултету Загребачког свеучилишта. Реч је о пројекту Хрватски књижевно-културни идентитет у транзицији/регионалном контексту (аспекти хрватско-српских културних дијалога).
Дебате о одређеним темама у српско-хрватским односима биле су научног карактера и донекле су се тицале језичких и историјских аспеката, вођене су у Загребу, али и у Београду, Крагујевцу, Нишу.
Зборник је и добро полазиште за наставак разговора о изучавању српске књижевности на хрватским катедрама за књижевност, хрватске на српским, а биће речи и о објављивању дела писаца у оба идиома.
Као посебне теме издвајају се рецепција дела Иве Андрића у Хрватској, и присутност Владана Деснице у српској књижевној критици и историографији. На питање о српској култури у Хрватској, о њеној интегрисаности у хрватски културни идентитет, биће такође дат одговор.

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су проф. Филозофског факултета у Загребу Душан Маринковић, проф. Филозофског факултета у Новом Саду Гојко Тешић и бивши председник Хрватске, композитор и универзитетски професор Иво Јосиповић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво