Хипократијa

Зашто, кад и како тешко оштећени природни кук хирурзи замењују вештачким зглобом кука - тема је данашње емисије

Гост емисије је професор др Зоран Башчаревић, специјалиста ортопед и директор Института за ортопедску хирургију "Бањица" у Београду.

Зглоб кука је један од најважнијих зглобова у телу човека. Он повезује карлицу са бутном кости, флексибилнији је од свих зглобова осим раменог, и зато су могуће промене положаја тела у великом опсегу, а да при томе не дође до губитка равнотеже.

Анатомски гледано, по облику зглобних површина, зглоб кука припада групи лоптастих зглобова, који се одликују глаткоћом својих површина и покретљивошћу у свим правцима око једне обртне тачке. Зглоб кука има чашицу која припада карлици и главу која припада бутној кости, иначе најдужој, најтежој и најчвршћој кости у телу одраслих особа. Кук заједно са коленима носи тежину тела која се преко главе бутне кости (полупречник 2,5 см) и њеног тела (дугачко је колико 1/4 телесне висине) преноси на колена, што објашњава појаву честих дегенеративних промена које се јављају као плод истрошености и старости.

Уколико од педесете године па надаље зглобне површине у куку постану неравне, или пак дође до повреде, што је међу старијим особама у оба случаја врло често, онда је уградња вештачког кука некад најбољи начин лечења, будући да је техника хируршке замене оштећеног кука протезом усавршена и да јој је трајање око 20 година.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи