Читач

Из садржаја данашњег издања емисије издвајамо:

Норвешки феномен Карл Уве Кнаусгор наставља да одушевљава бројне читаоце четвртим томом серијала "Моја борба", делом које је од многих књижевних зналаца добило титулу највећег литерарног догађаја XXI века, а аутору донело поређење са Прустом. Шестотомни аутобиографски роман "Моја борба" излази у периоду 2009-2011. и постиже велики успех у Скандинавији и у свету, добија неколико награда и номинација. Само у Норвешкој продат је у 600.000 примерака.
Ових дана издавачка кућа Booka објавила је четврти део романа, а са нестрпљењем очекујемо још преостала два. Романе преводи Радош Косовић, који ће бити гост емисије Читач.

Остајемо у свету скандинавске књижевности. Говоримо о новим књигама, које нам препоручује преводилац са шведског Милена Полдошак. Њен најновији превод је роман Саре Стридсберг "Срећна Сели".

"Анатомија меланхолије" Роберта Бартона из 1621. године спада у књиге које су обележиле столеће и према којима се одређује дух не само једне епохе већ и људске будућности.
Написана на енглеском и латинском језику, књига нас води кроз лавиринт медицине, филозофије, математике, астрономије, сликарства, поезије, али не као суморно штиво хладног песимизма, него као светло препознавања, разумевања и искупљења. То је књига живота или, како је рекао Павезе, умећа живљења. О књизи ће говорити преводилац и есејиста Бојан Белић.

Емисију Читач уређује и води Драгана Ковачевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво