Чекајући ветар

Еколошки магазин

У Малој галерији Природњачког музеја на Калемегдану отворена је изложба "Сурлаши, дивови из наше геолошке прошлости". Приказани су оригинални делови скелета, чији су фосилни остаци пронађени на територији Србије и Македоније. Репликама лобање и делова скелета, представљена су и два најпознатија мамута пронађена код нас - Кика и Вика. Не дозволивши да покаже претерану радост, због неверице услед деценијског чекања у научничкој тишини и пристојности, директор Природњачког музеја, др Милан Пауновић, рекао је да постоји могућност добијања адекватне зграде, са сталном поставком, до 2019. године - то су обећали Град и Министарство културе и информисања. 


Због разних штетних ефеката из животне средине, годишње умре око милион и по људи, од 900 милиона, колико је у 53 земље, обухваћено истраживањима Светске здравствене организације. Чућете Елизабет Пауновић из Европског центра за животну средину и здравље.

Зелени круг циркуларне економије могао би, у идеалним условима, да функционише као кружење воде у природи. Међутим, на сваком кораку отвара се по једно "али", заглављено у мноштву проблема. На панел дискусији "Како се бавити зеленом економијом у Србији", говорили су Синиша Митровић, директор Центра за циркуларну економију и Јелена Киш, менаџер Фондације Recan за рециклажу лименки.

Да ли постоји начин преоријентације образовања у Србији ка одрживом развоју, еколошкој култури и етици? Удружење Школа за опстанак годинама нуди могућа решења кроз едукацију наставника и ученика, али још много тога зависи од институција. Гости емисије су мр Гордана Брун и геолог Денис Божовић.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво