Ризница

Рудник - велики средњовековни град

Како су живели средњовековни Срби? Према истраживањима нашег данашњег госта, др Дејана Радичевића, доцента на Одељењу археологије Филозофског факулетета у Београду, стручњака који је предводио истраживања на локалитету Рудник, на истоименој планини и у истоименој варошици, резултати су сасвим супротни од теза из једног доба наше историографије да се у средњовековној Србији живело у примитивним насеобинама, а да је становништво било без икаквих административних и техничких знања. Оно што археолошка истраживања Рудника - великог средњовековног града - доносе, сасвим је супротно од ранијих тврдњи.

Средњовековни Срби који су живели у граду Руднику, имали су добро озидане куће, неке су биле и вишеспратнице, знало се за одвојене пословне просторе. Богати грађани су своје станове осликавали орнаментима у фреско-техници, а мајстори су по умећу били равни живописцима који су радили наше чувене манастире. О богаству сведоче и остаци многобројних цркава које је као задужбине подизала и богатија властела.

Град је био груписан крај важних саобраћајница којима су стизали трговци из приморја, са луксузном робом, запечаћеном оловним "булама" (пломбама). Из рудника су Дубровчани, Которани, Барани и други трговци носили руду сребра, злата, олова, која је била основа богатства српске средњовековне државе и просперитета овог града. Приморска роба из Рудника ишла је у Борач, једну од владарских резиденција, а даље према Београду.

Aутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи