Хипократија

Тема данашње "Хипократије" гласи: Да ли дисање чистог кисеоника у хипербаричној комори може, као што се одскора тврди, поправити оштећење мозга и више година након његове комоције

Гости у емисији су примаријус др Миодраг Живковић, специјалиста за поморску, подводну и хипербаричну медицину и др Јане Арсов, специјалиста неурохирург и шеф „ А" јединице за интензивну терапију у Ургентном центру КЦС.

Недавно је у већини светских медицинских гласила објављено да су израелски истраживачи у Тел Авиву доказали да третирање пацијента са посткомоционим синдромом помоћу удисања чистог кисеоника доводи до појаве нових капиларних артеријских судова, а поред њих и новостворених неуронских продужетака. То помаже ублажавању главобоља, тмурног расположења и мисаоних проблема који смањују животну ефикасност. Кад се погледа извештај који је за aмерички Конгрес недавно припремио тамошњи Центар за сузбијање и превенцију болести, само током једне године, дежурне службе америчких болница прихватају 2,2 милиона болесника који пате од последица раније преживљених повреда мозга. Највећи број таквих повреда сматра се благим и сврстава се у комоције мозга.
Студија коју су публиковали израелски истраживачи у часопису Frontiers in Human Neuroscience показала је да третман удисањем чистог кисеоника лечи мозак.

О послекомоционом синдрому и начину његовог лечења удисањем чистог кисеоника, упознаће нас наши данашњи гости.

Емисију припрема и води: Момчило Б. Ђорђевић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи