Нови дан

Добри духови се сусрећу

Вашу пажњу скрећемо на две београдске изложбе. Под називом „Бајка за одрасле", у галерији „Графички колектив", приказана су дела Албина Бруновског, сликара, графичара и илустратора из Братиславе, који припада најзначајнијем кругу уметника 20. века, првенствено као мајстор мале графичке форме. А на Савском шеталишту на Калемегдану, поводом 420 година од издавања првог српског буквара, постављена је изложба „Буквари и букварска настава код Срба".
У рубрици Слушаоци нам јављају, чућемо шта слушаоци мисле о све већој употреби латинице код нас.
Ових дана Редакција за децу и младе Првог програма Радио Београда и емисија „АШ - Од А до Ш" прославља 25 година постојања. Говориће Маја Ђурић, уредница емисије.
У Дому омладине - богат филмски, музички и позоришни програм и у наредној недељи.
У оквиру програма обележавања празника града Зрењанина, приређене су две изложбе у Народном музеју - „Добровољци средњег Баната у Првом светском рату" и „Интарзије" аутора Илије Мркаљића.
Прошетаћемо до Пирота и Зајечара и сазнати шта се дешава у култури тих градова.
У рубрици Визита, о томе шта су узроци шећерне болести, како се она манифестује, које су ризичне групе и како се борити против дијабетеса, говори др Гордана Тамбуровски, начелник Центра за промоцију здравља у Заводу за јавно здравље у Београду.
У рубрици Народна веровања и обичаји, издвојили смо веровања о купусу и лешнику, забележена у књизи „Народна веровања о биљкама" Милета Недељковића. Чућете шта значи када се купус јавља у сновима, којим се данима пред зиму ставља купус у каце, а којим никако не и зашто су се у стара времена деца тукла гранчицом лешника.
Слушаоце и овога јутра будимо искричавим мислима наших афористичара. Своје афоризме говориће Братислав Костадиновић, Борислав Митровић и Жељко Марковић.
Чућете редовне рубрике као што су Догодило се на данашњи дан, Вести, Преглед штампе, али из 1907. године, и одличан избор музике музичке уреднице Тање Косановић.
У емисији поклањамо карте за позоришну представу „Дневник Ане Франк", која се игра 22. новембра, у 20 сати, у сали Американа у Дому омладине Београда, слушаоцима који се јаве од почетка па до краја емисије на број телефона 011-3229-653.

Емисију припрема и води Драгана Вељковић.

Наша имејл адреса је novidan@rts.rs

Нови дан Нови дан

Autor:
Драгана Вељковић

"Нови дан" је јутарњи програм и емисија магазинског типа, која садржи културне прегледе, сервисне информације, берзанске извештаје, политичке вести, метеоролошки билтен и рубрике: "Догодило се на данашњи дан", "Ритуал", "Визита", "Плава планета", "Моје јутро" и "Лица, стазе, предели". Аутор: Драгана Вељковић [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи