Знакови

Меморијална скулптура Београда

Чим је жири за избор идејног решења меморијалног споменика др Зорану Ђинђићу на редизајнираном Студентском тргу у Београду објавио да је "Стрела" Мрђана Бајића и његовог тима победник међународног конкурса, почела је за наше прилике незапамћена полемика, у којој и данас учествују и лаици и стручњаци. У фокусу бројних "за" и "против" мишљења нашла се сама покидана стрела и њена асоцијативност на трагичну судбину убијеног председника Владе Србије.

Али шта је у суштини меморијални споменик, место сећања, меморијални комплекс, како се све називају различити видови обележавања сећања на неку личност или историјско-друштвени догађај? Шта их то одваја од других скулптура или грађевина, и шта им даје ту специфичну атрибуцију? То су само два од многобројних питања која данас у савременом свету решавају стручњаци различитих професија, од архитеката и урбаниста, до скулптора и психолога.

У разговору с гостима Знакова - проф. емеритом Ирином Суботић и архитектом Бојаном Ковачевићем, председником Академије архитектуре Србије - разматраће се четири питања: зашто је баш предлог споменика др Зорану Ђинђићу изазвао тако бурне реакције, шта је све место сећања данас, функционисање споменика у урбаној архитектоници Београда и улога жирија и градских форума о месту постављања меморијалне пластике у јавном простору.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво