Хипократијa

Kако најбрже и најлакше доћи до повређеног нервног сплета рамена и појединачних нерава руке и ноге, и када започети хируршко лечење? - тема је данашње емисије, а гост је професор анатомије на Медицинском факултету и управник Анатомског института у Београду др Бранислав Филиповић.

Питање постављено у теми емисије није лако, међутим одговор на њега је тражен и добијен током 2. Интернационалног теоријског и практичног курса о периферним нервима и о раменом нервном сплету, који је одржан од 31. октобра до 3. новембра 2017. на Медицинском факултету у Београду и на његовом Анатомском институту „Нико Миљанић“.

Курс је организован под окриљем Светске федерације неурохируршких асоцијација и Удружења неурохирурга Србије. Предавачи на Курсу, којих је било 50, најпознатија су светска имена у хирургији периферног нервног система, а учесници Курса, њих 221, били су по специјаности неурохирурзи са свих континената. Највише је било Американаца, а из региона недостајали су само неурохирурзи из БиХ, док са Далеког истока на Курсу није било само Кинеза и Јапанаца. Теоријски део Курса трајао је 12 сати дневно, са сендвичима за ручак и заједничком вечером. Педесет предавања, све време и директно, преношена су на сајту Светске федерације неурохирурга, а могу се, надаље, пронаћи и на Јутјубу.

Практични део Курса одржан је на Анатомском институту, који је обезбедио 10 специјано конзервисаних кадавера, од којих је шест допремљено у специјалној комори – хладњачи из Данске, а пет је домаћег порекла. Дисекцију кадавера обављали су пред курсистима гости из Шпаније, Аргентине и Данске, што је такође директно преношено и могло се у целом свету пратити на сајту Светске федерација неурохирурга.

О организацији практичног дела Курса, тј. припреми и дисекцији кадавера, што је нешто до сада невиђено у региону, али и у већем делу Европе и света, говориће један од директора Курса - професор др Бранислав Филиповић.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи