Филморама

21. Међународни фестивал докуметарног филма у Јихлави, Фестивал „Слободна зона" у Београду, као и остале филмске актуелности, теме су данашње „Филмораме".

У чешком граду Јихлави је од 24. до 29. октобра одржан један од најзначајнијих фестивала докуметарног филма Централне Европе. Основала га је група ентузијаста, залуђеника за докуметарни филм, са циљем да једном у години дана покушају да „размишљају" кроз филм. Догодило се да је у Јихлаву, током година, почело да долази све више филмова, стваралаца, новинара, критичара, људи чији би животи могли да буду инспирација за докуметарни филм... За Филмораму данас говоре: Аполена Ричликова, редитељка филма The Limits of work, најбољег чешког докуметарца, по мишљењу и публике и жирија, Пјотра Стасика аутора филма Opera about Poland, најбољег докуметаца у секцији Између мора. Чућете и делове мастеркласа који је током фестивала одржао Марсел Офулс, овогодишњи добитник Награде за допринос светској кинематографији.

13. издање Филмског фестивала Слободна зона биће одржано од 1. до 6. новембра у шест биоскопских дворана у Београду, Новом Саду и Нишу. Овогодишње издање доноси више од 45 документарних и ангажованих играних остварења из целог света. Тим поводом, гошћа у студију биће селекторка међународног програма фестивала Бранка Павловић, која ће говорити о документарном мјузиклу Дан ослобођења, који прати посету и концерт југословенског бенда Laibach у Северној Кореји, који ће 1. новембра од 20 сати свечано отворити овогодишњу Слободну зону, као и Иван Бакрач, селектор регионалног програма.

Емисију уређује и води Невена Матовић.

Насловна страна: Невена Матовић и Пјотр Стасика 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво