Храм

Одговори цркве на актуелна биоетичка питања

Када је архиепископ атински, блаженопочивши Христодул, најавио за живота, на почетку 21. века, да жели да донира органе, та вест је у православном свету наишла на недоумице. Такође, наш епископ, шабачки Лаврентије Трифуновић, обавестио је јавност да је завештао своје органе и то је препоручио свом свештенству, монаштву и верницима.

На позив Васељенског патријарха Вартоломеја 2008. у Цариграду је одржано сабрање поглавара и највиших представника свих 14 православних цркава и тада је донета одлука да се оснује свеправославна комисија за питање биоетике.

Савремена медицина је наметнула мноштво етичких и биоетичких дилема о којима верници траже одговоре у светоотачким предањима и вековном искуству цркве. Многа су питања у медицини која збуњују, те медицинска етика тражи помоћ теолога, филозофа, правника, социолога и других. У данашњем Храму слушамо одговоре на актуелна биоетичка питања: вантелесна оплодња, еутаназија, однос према трансплантацији органа, матичне ћелије, промена пола и друга актуелна питања везана за ову тему. Гост емисије је ђакон мр Бошко Савић, проф. Богословије Светог Саве у Београду.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се