Аутограм

Представићемо 16 Перслових песама, компонованих на стихове енглеских песника

"Бројни примери поезије и вокалне музике често су толико супротстављени да сам у многим случајевима био приморан да спутам своје стихове и учиним их грубим за читаоце, само да ми могли да буду складнији онима који их слушају. Уметност песника се у многоме разликује од оне којом влада композитор, а песник може само да спречи сестринско сукобљавање тиме што ће се повући у подређен положај. Због тога сам ја, кад год сам писао стихове, пре музе, имао најпре Перслову музику у својим мислима."
Овим речима је велики енглески песник Џон Драјден описао сарадњу са Хенријем Перслом, композитором који је флескије гласа преплитао са инструменталним формама које је иначе писао. Отуда су многе од његових песама наставиле свој музички живот као популарни инструментални комади, посебно они писани за виолину или чембало.

У данашњем Аутограм представићемо 16 Перслових песама, компонованих на стихове енглеских песника: Џона Драјдена, Виљема Фулера, Ентонија Мотоа, Наума Тејта, Хенрија Хевенингама, Томаса Шедвела и Тома Д'арлија. Извођачи су: Ема Киркби, сопран, Кристофер Хогвуд, оргуље и спинет, Ентони Рули, лаута, Ричард Кембел, виола да гамба и Кетрин мек Кинтош, виолина.

Аутор емисије је Ивана Комадина.
Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво