Знакови

Марина Абрамовић "Пролазим кроз зидове", аутобиографија, Самиздат Б92

Марина Абрамовић данас припада врху светске уметности. Суверено влада перформансом. Године 2010. више од 750 хиљада људи посетило је њену ретроспективу у Музеју модерне уметности у Њујорку (где је током одржавања изложбе изводила више од 700 сати перформанс "Уметник је присутан"). Године 2014. више од 110 хиљада људи сатима је чекало пред Галеријом Серпентина у Лондону да би видело њен перформанс 512 сати. Марина Абрамовић је начинила од свог имена бренд, који је једнако цењен и у елитној и у популарној култури.

Марина Абрамовић је расла и сазревала у дисфункционалној и породици и држави, а једино је ументост била та која је имала смисла и која јој је пружала психичку равнотежу. Управо када je стасавала као уметник, у Београду се оснива Студентски културни центар и шесторо младих уметника, истомишљеника (М. Абрамовић, Р. Тодосијевић, Г. Урком, Е. Милиојевић, З. Поповић и Н. Париповић) добијају своје место да стварају уметност која негира све до тада прихваћене уметничке норме.

Исповест Марине Абрамовић, од сумрног одрастања, преко почетака бављења перформансом, до светског успеха, сажета је у књизи "Пролазим кроз зидове", а коју је за српско говорно подручје објавио Самиздат Б92.

Гост Знакова је Биљана Томић, историчарка уметности, дугогодишња уредница Галерије СКЦ.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво