Ризница

Милунка Савић - ордење и ожиљци

 

Хероина Ослободилачких ратова 1912-1918, Милунка Савић, рођена је у планинском засеоку Копривници, општина Рашка, како стоји у црквеним књигама, 28. јуна 1892, а крштење је обављено исте године у цркви Успења пресвете Богородици у Јошаничкој бањи.

Детињство проводи у скромној породици, уз оца, мајку, две сестре и једног брата, а тежак сеоски живот обележиће њено одрастање и девојаштво. Као најстарије дете, као да је од почетка понела сав терет сиротињског живота - кажу да кад би ишла у надницу, ни један мушкарац јој није био раван, па су је сви радо узимали у најам, и сељаци и господа.
Избијањем Првог балканског рата 1912, Милунка, позната као правдољубива и ретко храбра, одмах се пријављује као добровољац, прерушена у мушкарца. Ратовала је следећих шест година, а за испољену храброст у ратним дејствима одликована је највећим домаћим и страним одликовањима, укупно седам: Орденом "Карађорђеве звезде", два oрдена "Легије части" (официр и витез), два ордена "Милош Обилић", француским "Ратним крстом са палмином граном", "Албанском споменицом", "Споменицом Првог светског рата", "Споменицом балканских ратова".
Милунка Савић је у ратовима рањена четири пута али ране и ожиљци тек ће стизати у миру. Најодликованија жена - ратница, витез Легије части, упокојила се 5. октобра 1973. у Београду.

О животу ове јединствене хероине, говори Милан Богојевић, аутор књиге "Милунка Савић - ордење и ожиљци".

Aутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво