Антикотека

Ранобарокне песме и игре

Жанр песме, као уопште вокална музика у првој половини 17. века, нарочито у Италији, на најочигледнији начин осликава појаву нових форми и новог барокног стила. Било је то поље на коме се највише експериментисало у потрази за новим начинима и средствима изражавања. Управо зато барокним песмама и то љубавним, посветили су један од својих програма чланови шпанског ансамбла Armoniosi concerti, предвођени Хуаном Каролосом Ривером, и сопран Марија Еспада. Они су ранобарокне италијанске и шпанске песме о љубави прожели ништа мање расноврсним барокним играма и уобличили малу скицу музичког 17. века, којој посвећујемо данашњу емисију.

У рубрици Антикоскоп представљамо сасвим заборављен барокни инструмент violoncello da spalla, виолончело за раме, кога је на сцену вратио један од највећих ауторитета у свету ране музике, Зигисвалд Куијкен.

Уредник и водитељ је Бојана Жижић.

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво