Хипократијa

Тема емисије гласи: Зрно кобалта 60 је чудо које покреће гама нож

Гошћа у студију је примаријус др Гордана Глигоријевић, специјалиста радиологије, у Центру за гама нож, Клиничког центра Србије.

Може се слободно рећи да је гама нож реч која се изговара са страхопоштовањем, јер подразумева мистичну способност уништавања многих тумора и неких других патолошких творевина које су у конфликту с можданим ткивом и уколико се не лече, последице су катастрофалне.

Гама нож, као појам, у претходним годинама био је изговаран са сетом јер га у Србији није било, тако да смо с неком врстом завидљивости читали, гледали и слушали о тој чудесној направи коју имају све богате земље, а ми је немамо јер смо симромашни. Данас га имамо, али после велике борбе за добијање новца, будући да се цена тог фамозног ножа изражава у милионима долара.

У почетку је држава, тачније, Републички фонд за задравствено осигурање финансирао лечење наших осигураника гама ножем и иностранству (био је то Загреб) и то за оне којима је такво лечење било неопходно. Републички фонд је ту значајну, корисну и пре свега хуману одлуку донео 2006. године. Сарадња са Загребом трајала је две године, све док тамо није дошло до промене договорених услова о лечењу и финансирању лечења, али без сагласности РФЗО.

Новонастале околности, како финансијске тако и техничке природе, диктирале су тражење неких других европских центара чије би услуге одговарале Фонду. С тим у вези, размотрена је евентуална сарадња са 7 европских центара, међу којима је у организационом и економском делу била најповољнија она од стране Aџибадем болнице у Истанбулу. У том тренутку радило се о једином центру за гама нож у Европи који се налазио у земљи за коју нашим грађанима није била неопходна виза (аутоматски се добијала на самом уласку у Турску), до кога је постојао свакодневни лет. Аџибадем је нудио трансфер пацијената од аеродрома до хотела и болнице, цена је била фиксна и најнижа у односу на остале. Болница је нудила и бесплатне контролне прегледе на свака три месеца а осигураним лицима Фонда обезбеђен је преводилац на терет болнице као и VIP третман пацијената на самом аеродрому у Истанбулу, такође о трошку болнице. У периоду од 2008. до 2015. године упућено је око 700 пацијената на третман гама ножем.

Од 2016. почео је да ради Центар за гама нож у КЦС. Како се тамо ради, колико се дневно оперише болесника гама ножем, говориће примаријус др Гордана Гоца Глигоријевић, специјалиста радиологије у Центру за гама нож Клиничког центра Србије.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара