Речено и прећутано

Ако нема новина, нема ни града

Ово је написао колега Слободан Георгијев после објаве да Новине врањске после 23 године рада и 1069 одштампаних бројева престају да постоје.

Нестанак сваког гласила у локалној средини је вишеструки ударац за ту средину. После судбине која је задесила Крагујевац, када су се о експлозији у Ремонтном заводу грађани обавештавали преко пријатеља и познаника уместо преко локалних медија, слично ће се догодити и у Врању. Иако су Врaњске у жижу интересовања долазиле текстовима и темама које превазилазе оквир локалне средине (најчувенији је „случај Пахомије"), оне су пре свега гласило те средине - њених проблема и потреба. Међу свакојаким притисцима, пре свега политичким, медији у Србији трпе стални финансијски притисак, који је и најпогубнији.

На вест да се Врaњске гасе, било је доста реакција. Подршку Вукашину Обрадовићу и Врaњским дала су новинарска удружења (НУНС, НДНВ, УНС), Локал прес, БИРОДИ и многе јавне личности. Да ли ће случај Врaњских успети да покрене ширу акцију јавности остаје да се види.

У саопштењу Владе Србије истиче се да су Врањске добијале средства из буџета и да је „из свега наведеног јасно да се овде не ради о гушењу слободе медија, слободне речи или критичког мишљења".

О медијима у Србији, а поводом гашења Новина врањских, у емисији Речено и прећутано говориће Зорица Вишњић, председница УО Локал преса, Раде Радовановић, новинар Данаса и Драган Јањић, из НУНС-а.

Аутор и водитељ емисије је Светлана Јaјић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи