Храм

Богочовечанска просвета Светог Јустина Ћелијског

Отац Јустин (Поповић) рођен је у Врању 1894. на дан Благовести Пресвете Богородице и по празнику добија име Благоје. Породично, Поповићи су генерацијама и генерацијама давали свештенике и у том духу побожности, црквености, одрастао је мали Благоје...

Доктор теологије, професор Београдског универзитета, архимандрит манастира Ћелије, велики духовник, упокојио се на дан када је и рођен, на Благовести, 7. априла 1979. године. Одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ из 2010. године, Јустин Поповић је канонизован у ред светитеља СПЦ.

Целокупан опус оца Јустина обухвата око 40 томова, а од тога је до сада објављено на српском око 30, на грчком 4, 7 томова на француском и 1 на енглеском. Бројни радови Аве Јустина, осим догматике и егзегетике, обухватају области патристике, аскетике, литургике, као и теме из хришћанске философије, а посебно из православне антропологије и на православљу засноване философије културе.

О животу и делу Аве Јустина, у данашњем Храму разговарамо са др Невенком Пјевач, која је и магистар теологије, вероучитељ и писац три књиге о благовеснику ћелијском, Светом Јустину.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

Емисија је емитована 23.07.2017. 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво