Ризница

Манакова кућа у Београду и њена спомен-збирка Христифора Црниловића

Манакова кућа је саграђена око 1830. у Савамалској улици, на старом путу који је повезивао Варош-капију и стару београдску четврт Савамалу. Један од власника куће био је Манак Михаиловић, цинцарски досељеник из Македоније, по коме је кућа до данас задржала име.

Манакова кућа представља један од ретких сачуваних објеката стамбене источњачко-балканске архитектуре у Београду. Ова кућа постаје део Етнографског музеја Београда 1968. за потребе смештаја спомен-збирке Христифора Црниловића (1886-1963, Власотинцe), сликара, истраживача традиционалне културе, колекционара и једног од 1 300 каплара у Првом светском рату. 

Музеј поседује око 26 000 музеалија. На спрату Манакове куће је постављена стална изложба под називом "Народне ношње и накит централнобалканског подручја из 19. и првих деценија 20. века". Изложени су експонати шопског, моравског и вардарског комплекса. У приземљу Манакове куће је галеријски простор за изложбе и различите програмске активности инспирисане српском традиционалном културом (концерти, предавања, курсеви старих заната...).

Гошћа данашње Ризнице је Јелена Туцаковић, етнолог, кустос Манакове куће.

Ауторка и водитељка емисије је Душанка Зековић.

Емитованo 16. 7. 2017.  

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара