Гозба

О проблему категорија

„Из савремене перспективе чини се да је мноштво категорија непрегледно, те да га није могуће обухватити. Одустајање од система и тоталитета у доброј мери је трансформисало наслеђене представе о категоријама. Међутим, мора ли нужно савремени говор о категоријама да оконча у теоријама чија кључна реч је неодређеност? Уколико постоји пресудна веза између самосвести о категоријама и појма филозофије, испоставља се да нам расправа о категоријама испоставља изузетно значајну оријентацију приликом настојања да сазнамо шта је филозофија некада била и шта је данас."
(Из образложења теме овогодишњег филозофског симпозијума у Сремским Карловцима)

Овогодишњи филозофски симпозијум у Сремским Карловцима који традиционално организује Српско филозофско друштво, посвећен је појму категорија. Као што се у образложењу теме каже, расправа о категоријама има велики значај за филозофско мишљење, а у историји филозофије посебно место имају за ту проблематику свакако Аристотел и Кант. Обојица су покушали да сагледају категоријално мишљење као целину, па се може рећи да су се упустили у веома тежак посао састављања листе категорија, што је наилазило на различите реакције у историји филозофије.

Поводом овог филозофског скупа, у емисији Гозба, разговарамо са Дамиром Смиљанићем, професором на Филозофском факултету у Новом Саду, који на симпозијуму има уводно излагање.

Аутор: др Александар Лукић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво