Знакови

Горан Стојчетовић - "20 година модровања", галерија "Ремонт", Београд.

Јесењу излагачку сезону галерија "Ремонт" почиње изложбом "20 година модровања" Горана Стојчетовића. Изложба покрива широк обим активности аутора кроз одабрану продукцију са идејом да пружи свеобухватан увид у такву врсту аутентичне друштвено-уметничке праксе.

Године 1999. Горан Стојчетовић званично је постао и избеглица и уметник - са породицом је присилно напустио дом на Косову и Метохији и завршио је сликарство на Факултету уметности у Приштини. Али детињство испуњено "амбивалентним животним околностима", младост жртвована политичко-ратним играма а спознаја света подређена физичком опстанку, све је то оставило трага у његовом уметничком изразу. Хемијска оловка, као симбол потписивања и цртања много чега што је одлучивало о судбини хиљада људи, постаје опсесивна алатка стварања а подлога било шта на чему може да остане траг, што је за Горана Стојчетовића било довољно да оствари јединствени стил нескривених енергије, снаге, бунта, све то сублимирано у уметничку бруталност (art brut).

Горан Стојчетовић се бави дубинском асоцијативном уметношћу коју проналази у несвесним и спонтаним изразима кроз цртеж, слику, фотографију и перформанс. Последњих пар година се посвећује друштвено ангажованим акцијама кроз које преиспитује психовизуелне садржаје појединаца и група. Од фебруара 2015. води "Aрт брут студио ВМА" у Дневној болници Клинике за психијатрију Војномедицинске академије у Београду. Оснивач је и председник Удружења Art Brut Serbia, главни и одговорни уредник је веб портала www.artbrut-inside.org. Један је од оснивача и селектор Балканског Art Brut Салона у Београду. Запослен је као сценограф у Народном позоришту Приштина у Грачаници.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Слика на насловној страни: Горан Стојчетовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво