Читач

У емисији "Читач":

Данашње издање емисије Читач у првом делу, посвећено је гостовању Чарлса Симића у Београду. Чућете разговор са песником који је вођен крајем прошле недеље.

Чарлс Симић рођен је 1938. у Београду, са породицом је почетком педесетих емигрирао из Југославије и после краћег боравка у Паризу доселио се 1953. у САД. Поред каријере писца, био је и професор енглеског језика на Универзитету у Њу Хемпширу.

Пулицерова награда коју је добио 1990. у 52 години, за збирку песама "Свет се не завршава", већ тада му је донела славу коју сваки песник прижељкује, а ретко оствари, а награда је било још пуно. Последња у низу је "Златни венац" Струшких вечери поезије, једне од најважнијих европских награда за поезију.

У издању "Архипелага" последњих година објављене су књиге есеја Чарлса Симића: "Алхемија ситничарице", "Гледај дуго и нетремице" и "Тамо где почиње забава", као и књига изабраних и нових песама "Ишчекујући пресуду".

У емисији Читач говоримо и о књизи "Епизода из живота путујућег сликара" контроверзног аргентинског писца, Сесара Аире. Сесар Аира (1949) спада међу ауторе који су најснажније утицали на новију аргентинску и латиноамеричку књижевност. Аутор је преко седамдесет књига. Једна од Аириних најпризнатијих књига, роман "Епизода из живота путујућег сликара", тематизује боравак немачког уметника Јохана Морица Ругендаса на тлу латиноамеричког континента 1831. године. Гост је преводилац, Бојана Ковачевић Петровић.

Препорука за читање је роман "Кад ђаво држи свећу" прослављене ауторке Карин Фосум, која је позната као "норвешка краљица кримића". Интересантно је да су њени књижевни почеци везани за писање поезије, а своју прву збирку песама објавила је 1974. када је имала 20 година. Њен серијал књига о инспектору Сејеру, преведен је на 16 језика. О овој књижевници разговарамо са преводиоцем, Софијом Биланџијом.

Емисију Читач уређује и води Драгана Ковачевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво