Културни кругови: Златни пресек

У првом, магазинском делу емисије говоримо о актуелним културним догађајима, а у „Златном пресеку" о изложби „Едгар Дега. Тренуци посматрања".

Када је 1931. године др Милан Кашанин, управник тада новооснованог Музеја савремене уметности, сада у саставу Народног музеја, преко аукцијске куће „Диран-Риел" у Паризу купио репрезентативни пастел Едгара Дегаа „Жена која излази из каде" из колекције Јана Селигмана, није ни слутио да је започео стварање вредне колекције, која ће до 1949. године садржати 29 радова на папиру француског мајстора. Међу њима су и цртежи, пастели и монотипије из збирке Ериха Шломовића и деликатна „Глава Фирентинца", цртеж који је Народни музеј откупио од београдског колекционара Матије Бошковића после Другог светског рата.

Дегаови радови на папиру чине значајну целину фонда Народног музеја која је последњи пут у целости била представљена 1965. године у галерији КЦБ-а на изложби тадашњег кустоса збирке стране уметности Катарине Амброзић. Излагање Дегаових цртежа и пастела било је весник отварања зграде Народног музеја, која је тада била у реконструкцији. Пола века касније, као да се историја понавља. Овога пута са изложбом „Едгар Дега. Тренуци посматрања".

У данашњем Златном пресеку, о изложби у Галерији САНУ, говориће Драгана Ковачић, ауторка изложбе и Јелена Дергенц, коауторка.

Емисију уређује и води Снежана Стаменковић.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво